Surinaamse tijd:
Nederlandse tijd:
nlarzh-TWenfrdehthiitjaptesswtr

Stichting Mi de Mi Afo - Ode aan de Koto

Dag: 25 juni 2017
Locatie: Koning Party en Events
Adres: Isloatorweg 29 ( Sloterdijk )
Postcode: 1014 RS Amsterdam
Informatie: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. en This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 06-34773060
Tel: 020-679665

Oorsprong Koto  

Het dragen van klederdracht is onlosmakelijk verbonden met cultuur en afkomst. Het is een traditie die vaak ver terug gaat.

Klederdracht vertelt veel over bezit, rijkdom, beroep, de streek waar iemand vandaan komt of de burgerlijke staat. Klederdracht werd in het verleden door hele gemeenschappen gedragen. Het maakt onderdeel uit van de folklore en de geschiedenis. Hedendaags wordt klederdracht in ere gehouden tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies.

In de Surinaamse geschiedenis maken weinig kledingstukken zo een grote indruk als de Koto, het traditionele kostuum van de Afro Surinaams  vrouw. De Koto is een wijduitstaande jurk veelal met opvallende prints dat met een blouse en een jakje (lijfje) wordt gedragen. De Koto is compleet als hierbij een op bijzondere wijze gevouwen hoofddoek wordt gedragen, de Angisa.

Over het ontstaan van de Koto bestaan verschillende verhalen. Het meest bekende verhaal is dat het kledingstuk bedacht is door een vrouw van een Nederlandse slaveneigenaar die uit zelfbehoud hiermee de creoolse vrouw tijdens de slavernij beschermde. De jurk was bedoeld om de ronde vrouwelijke figuren van de tot slaaf gemaakte vrouwen te maskeren om zo de slaafeigenaar niet het hoofd op hol te brengen. 

Een andere verklaring is dat bij wet door de Nederlandse overheid na 1879 (na de afschaffing slavernij in 1863) besloten werd dat het voor de tot slaaf gemaakte vrouwen verboden was met ontbloot bovenlichaam te lopen. Voor die tijd was dit een normaal verschijnsel al dan niet gedwongen door de slaafeigenaar.

 

De Koto en de Angisa zijn een symbool van nationale feestkleding en worden tijdens verschillende gelegenheden gedragen; van verjaardagen tot begrafenissen tot huwelijken en nationale feestdagen. Op 1 juli waarop afschaffing slavernij in de (voormalige) Nederlandse koloniën wordt herdacht en gevierd is de dag waarop de Koto in het bijzonder wordt gedragen. 

Net als ieder traditionele klederdracht is ook de Koto onderhevig aan veranderingen. Het aantal momenten dat de eens zo populaire kledingdracht wordt gedragen beperkt zich tot de herdenkingsdag 1 juli of tot verjaardagen (bigi jari’s) van de oudere generatie. Jongeren van Afro-Surinaamse afkomst zijn steeds minder bekend met dit uniek stukje geschiedenis van hun ouders en voorouders. Maar ook autochtone Nederlanders hebben vaak geen weet van deze gedeelde geschiedenis. Zelfs nu de Koto en de Angisa vermeld staan op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed Koninkrijk Nederland; een lijst van erkende waardevol geachte Nederlandse tradities. De Koto is echter meer dan een traditie. Het is de uiting van een identiteit die zichtbaarheid en ruchtbaarheid aan een breed publiek verdient. De Koto heeft zich in de loop der jaren als kledingstuk ontwikkeld. Het kan gezien worden als meer dan traditionele kleding tijdens begrafenissen en herdenkingen: de Koto is ook een mode statement. verschijnsel. De Koto draagt de geschiedenis van een volk en herbergt ontelbare verhalen, anekdotes en odo’s. Het is een traditie dat mag worden gezien en waardig mag worden gedragen en overgedragen. Dit geheel dient als basis voor de organisatie van het cultureel evenement ‘Ode aan de Koto’.

‘Ode aan de Koto’ - is een cultureel evenement waarbij de geschiedenis, de verhalen, de traditie en de schoonheid van de Koto en de Angisa worden gedeeld. Tijdens dit evenement wordt met inzet van verschillende activiteiten en presentaties een culturele en historische tijdreis gemaakt vanuit de pangi uit Afrika tot de ontwikkeling van de Koto in Suriname en het hedendaags Nederland. Het evenement ‘Ode aan de Koto’ heeft zowel een educatief als cultureel en vermakelijk karakter. 

 

Dag: 25 juni 2017

Locatie: Koning Party en Events

Adres: Isloatorweg 29 ( Sloterdijk )

Postcode: 1014 RS Amsterdam

Informatie: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  en This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tel: 06-34773060

Tel: 020-679665