Soepele gewrichten hond en kat van groot belang


Soepele gewrichten hond en kat van groot belang

Soepele gewrichten hond en kat van groot belang

Voor veel inwoners op deze aarde is naast de kat de hond het ideale gezelschapsdier. Een hond is heel trouw aan z’n baasje en voelt ook wanneer er iets mis is en/of de eigenaar zich niet goed voelt. Zonder aanziens des persoons voelen de kat en de hond zich bij de meeste mensen makkelijk thuis. Een goede verzorging op basis van veel beweging, goed voedsel en veel aandacht maken van de hond een trouwe metgezel.

Daar waar de geschiedenis van de kat qua bewijs terug gaat tot in het oude Egypte, is uit onderzoek uit 2010 aannemelijk gemaakt dat de domesticatie van de hond al zo’n 14.000 tot 15.000 jaar geleden heeft plaatsgevonden in het Verre Oosten. Over het algemeen wordt aangenomen dat de zogeheten wolfshonden gedomesticeerde wolven waren. Ze werden vooral heel praktisch ingezet. Waarbij gedacht moet worden aan jachthond, bewaking van huis en erf en hulp bij het schapen hoeden. Zowel de kat als de hond zijn beweeglijke dieren die dol zijn om buiten flinke wandelingen te maken. In veel stedelijke gebieden in Nederland blijft de kat echter vaak binnen omdat er buiten vaak gevaarlijke verkeerssituaties zijn vanwege de drukke mobiliteit van auto’s, bussen en scooters. Ze krijgen zowel katten als honden in stedelijke gebieden vaak minder beweging dan gewenst is.

Voeding en beweging

Toch is het noodzakelijk dat huisdieren net als mensen voldoende beweging krijgen, daarnaast is goede en gezonde voeding ook essentieel voor mens en dier. Een supplement dat heel goed kan bijdragen aan een soepel bewegingsapparaat is zalmolie hond. Het is inmiddels bekend dat Omega-3 wat in z’n natuurlijke vorm in vis voorkomt zeer gezond is voor de mens. Zalmolie heeft een gelijksoortig gezond effect voor de hond. Zalmolie hond draagt bij aan het soepel houden van gewrichten. Is er sprake van artrose hond of artrose kat dan zalmolie bijdragen tot verlichting van klachten.

Omega-3 vetzuren

Het zijn vooral de Omega-3 vetzuren, voornamelijk EPA en DHA die van groot belang zijn voor een gezond dierenlichaam. Daarbij komt meteen de vraag naar boven wat die belangrijke vetzuren nu eigenlijk doen. Zo staat eicosapentaeenzuur (EPA) vooral bekend om de volgende eigenschappen: Het is ontstekingsremmend, verlicht artritis (ontstekingsremmend effect), verbetert de beweeglijkheid van de gewrichten en ondersteunt de interne herstellende systemen die werken in reactie op fysieke stress. Zalmolie is daarom naast een goed advies van de dierenarts, een supplement dat verlichtende ondersteuning kan bieden voor artrose kat en artrose hond.

Hoe herken je artrose

Wandel je regelmatig met je hond, dan zal het je onmiddellijk opvallen wanneer je trouwe viervoeter niet meer zo soepel beweegt. Het kan hierbij gaan om artrose hond. Deze artrose gaat uiteindelijk gepaard met veel ongemak en bewegingspijn. Artrose bij honden is dan ook vaak te herkennen aan verschillende symptomen. Zo kan de hond moeite hebben met opstaan of moeilijk in de auto of op de bank springen. Artrose kan bijdragen aan een minder actieve of soms onverklaarbaar agressieve hond. Daar waar de hond het normaal prettig vindt om te stoeien kan bij aanraking pijn aan het gewricht ontstaan. Zo kan de hond ook likken aan het pijnlijke gewricht en kan na een wandeling stijfheid aan gewrichten ontstaan. Al deze signalen kunnen duiden op artrose en maken een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk voor een juiste diagnose.

 

 

 

Vorige Hans Breeveld en de mythologie van Srefidensi
Volgende Ecologie van de mentale gezondheid