Waarom ook jij voor zonnepanelen zou moeten kiezen


Dit is waarom ook jij voor zonnepanelen zou moeten kiezen

Heb jij een eigen huis en wil je graag aan de slag met het verduurzamen ervan? Dan is het laten plaatsen van zonnepanelen een goede eerste stap. Uiteraard is dit wel een flinke investering, maar die verdient zichzelf dan ook meer dan terug. Vooral wanneer je nu het geld op je spaarrekening hebt staan en maar een paar euro rente krijgt per jaar, is dit zeker het overwegen waard. Omdat we ons kunnen voorstellen dat je misschien nog niet helemaal overtuigd bent, hebben wij een aantal redenen voor je, die je zeker aan het denken zullen zetten. Naast dat je direct bespaart op je energierekening, zorgt het er ook voor dat je een steentje bijdraagt aan een schoner en beter milieu, bijvoorbeeld.

Maandelijkse besparing

Door te investeren in zonnepanelen, wek jij je eigen stroom op. Zo ben je dus niet meer afhankelijk van de kWh-prijs bij je energiemaatschappij en betaal je alleen nog kosten voor het verbruik van gas, mocht je nog geen warmtepomp hebben uiteraard. De gemiddelde terugverdientijd ligt in verhouding tot de zonnepanelen kosten op zo’n 6 jaar. Het voordeel daarvan is, dat de levensduur van de meeste panelen tussen de 20 en 25 jaar ligt. Nadat je de investering hebt terugverdiend, verdien je dus eigenlijk in de gemiddeld 15 jaar daarna nog een keer een set of zelfs twee aan zonnepanelen.

Waardevermeerdering van je huis

Op het moment dat jij je huis wilt verkopen of geld nodig hebt voor een verbouwing, dan is het voor een potentiële koper of bank een stuk aantrekkelijker om je wat extra geld te verstrekken. In het geval van de verkoop van de woning, draagt de aanwezigheid van zonnepanelen direct bij aan het verminderen van de maandelijkse kosten voor stroom, wat voor een koper reden kan zijn, net even wat meer te bieden. Overigens zal ook de taxateur dit meenemen in zijn taxatierapport, waardoor het huis ook duurder in de markt wordt gezet, dan wanneer je geen zonnepanelen hebt.

Subsidies en regelingen

Om de aanschaf van zonnepanelen nog aantrekkelijker te maken, zijn er diverse subsidies en regelingen waar je gebruik van kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor de btw-teruggave op de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Daarnaast zijn er ook lokale en landelijke subsidies beschikbaar. Dit kan de investering in zonnepanelen nog sneller rendabel maken. Belangrijk is wel om dit even bij je gemeente na te vragen. Bepaalde subsidies zijn namelijk maar beperkt beschikbaar, waardoor het kan zijn dat het in jouw gemeente niet mogelijk is.

Duurzaam

Uiteindelijk draag je door het plaatsen van zonnepanelen ook bij aan het verduurzamen van je woning en daardoor een verlaagde uitstoot van CO₂. Alhoewel het de meeste mensen te doen is om de besparing, is dit een mooie bijkomstigheid, wat er dus ook voor zorgt dat steeds meer mensen de keuze maken om hun huis te laten verduurzamen. Dit gebeurt niet alleen door het laten plaatsen van zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook door het isoleren van de muren en het vervangen van enkel door HR++glas.

Vorige Must-do’s voor je trip naar Lyon
Volgende Leuke festivals in 2024