3D printers heeft ondertussen de weg naar medische kantoren en onderzoekslaboratoria over de hele wereld gevonden. Ook stelt een 3D print service mensen in staat om producten op maat te maken. Zo’n 3D print laten maken zal bovendien niet eens heel lang duren, terwijl dit in het verleden met andere productietechnieken wel het geval was. Daarnaast heeft 3D printen ook een verbazingwekkende impact gehad op de medische industrie. Het wordt inmiddels al op een aantal manieren gebruikt in deze wereld. In dit artikel vind je daar in totaal drie voorbeelden van.
Apparaten en hulpmiddelen
Het 3D printen van medische apparatuur is vooral handig in ontwikkelingslanden waar ze niet altijd reguliere medische hulpmiddelen kunnen betalen. Eén organisatie gebruikt bijvoorbeeld een 3D printer om medische klemmen voor navelstrengkoorden te maken in Haïti. Deze 3D printer kan ook worden gebruikt om dingen op aanvraag te printen, zoals spalken. Dit bespaart hen niet alleen de kosten en tijd van het importeren van de verbruiksartikelen van elders, maar stelt hen ook in staat deze goedkoop en eenvoudig ter plaatse af te drukken. Een 3D printer kan ook andere medische apparaten en hulpmiddelen produceren.
Protheses
Eén van de meest legendarische en goed gedocumenteerde medische toepassingen van een 3D printer is om protheses te produceren voor een fractie van wat ze anders zouden kosten. Hoewel op maat gemaakte protheses elders verkrijgbaar zijn, kunnen ze overal tussen de 5 en 50 duizend euro kosten, wat onbetaalbaar is voor sommige gezinnen. Met 3D technologie kan voor een fractie van de kosten een prothese op maat worden gemaakt. Er zijn gratis modellen voor prothetische handen online, zodat degenen die een 3D printer hebben, deze zelf kunnen afdrukken. Natuurlijk kun je dit ook laten doen door een gespecialiseerd bedrijf.
Tandheelkunde
3D printen heeft enorme toepassingen in de tandheelkunde omdat ieders mond uniek is. 3D technologie maakt gedetailleerde aanpassingen mogelijk, zodat tandartsen op maat gemaakte producten kunnen maken die perfect bij hun patiënten passen. Een voorbeeld van een van de eerdere toepassingen zijn de “onzichtbare beugels” die ook wel Invisalign worden genoemd. Na het scannen van de mond van de patiënt, kan de tandarts de plastic aligner 3D printen die lijkt op een gebitsbeschermer. Steeds meer tandartsen realiseren zich dat 3D printers hun leven een stuk gemakkelijker kunnen maken omdat ze op maat gemaakte producten kunnen printen, zoals bleeklepels, bijtbeschermers, kronen, fineren en inlays.