De beste manier om snel water te zuiveren


De beste manier om snel water te zuiveren

Er zijn verschillende manieren en redenen waarom je water extra zou zuiveren. Zo kan het voorkomen dat je in een noodsituatie of bij outdoor activiteiten je water moet zuiveren. Maar hoe doe je dit het makkelijkste en het snelste?

Het gebruik van waterfilters

De bekendste manier van water zuiveren is door middel van een water filter. Dit is makkelijk thuis te installeren om je drinkwater extra te zuiveren. Dit is ook beter voor je huishoudelijke apparaten in huis die water gebruiken.

Door thuis een waterfilter drinkwater te hebben zal je kraanwater extra gefilterd worden van calcium en andere stoffen die in water kunnen zitten.

Je hebt ook kleine waterfilters voor onderweg. Zo kun je elke zoetwaterbron die je tegenkomt door de filter heen persen en er drinkwater van maken. Ze werken op dezelfde manier als de waterfilters thuis. Bij een waterfilter voor onderweg moet je nog wel een waterzuiveringstablet toevoegen na het filteren. Zo maak je het vrij van virussen en pesticiden en kun je het meteen veilig drinken.

Waterfilter met actieve kool

Actieve kool staat bekend om zijn reinigende kracht. Het bindt zware metalen, pesticiden, virussen en chemicaliën aan zich, waardoor je het water veilig kunt drinken. Naast een standaard waterfilter, filtert actieve kool ook andere onzuiverheden en bacteriën uit het water.

Een waterfilter met actieve kool moet wel sneller vervangen worden dan een standaard waterfilter. Dit omdat de actieve kool na een bepaald gebruik zijn werking kan verliezen.

Het gebruik van waterzuiveringstabletten

Waterzuiveringstabletten hebben een basis van chloor. Chloor dood alles wat er in het water kan leven, waardoor je het water veilig kunt drinken. Ze werken erg makkelijk. Je voegt aan 1 liter water 1 tablet toe en wacht ongeveer 30 minuten. Daarna is het water gezuiverd en kun je het drinken.

Bij het gebruik van waterzuiveringstabletten wordt het wel aangeraden om het water eerst door een standaard waterfilter te laten passeren. Zo is het water mooi helder en vrij van alles wat in water kan zweven zoals hout of plantenresten.

Het water koken

De meest effectieve en veilige manier van water drinkbaar maken is door het te koken. Als je het water tussen de 5 á 10 minuten laat koken, dood je alles bacteriën en virussen die in het water zaten.

Deze methode kost wel een stuk meer tijd dan het gebruik van een andere waterfilter, omdat je eerst vuur moet hebben en een pan moet gebruiken. Daarna moet je het koken en nog wachten.

Water koken is wel een effectieve manier om bacteriën en virussen te doden, maar het zal het water niet helder maken. Ook bij deze methode wordt het dus aangeraden om het water eerst door een standaard waterfilter te laten passeren en het daarna te koken om het verder te zuiveren.

Waterzuivering met Uv-licht

Een bijzondere en betrouwbare manier om water te zuiveren met Uv-licht. Het Uv-licht zal alle bacteriën en virussen doden. Dit is een ideaal product om thuis ook te hebben voor eventuele noodsituaties. Het is makkelijk in gebruik en werkt snel en effectief.

Vorige Waarom planten in huis gezond zijn?
Volgende Waarom is gezuiverd water zoveel beter voor je gezondheid?