De laatste vijf overwinningen van Ajax in Eindhoven


Ook in februari zal Ajax aan de bak moeten. Op 7 februari komt FC Utrecht naar de Johan Cruijff ArenA, de week daarna is er de lastige uitwedstrijd op het kunstgras van Heracles en op 28 februari reizen de Amsterdammers af naar Eindhoven, waar de resultaten wisselend zijn. Wat waren de laatste vijf overwinningen van Ajax in Eindhoven? En in welk tijdsbeeld vonden die plaats?

Amsterdamse overmacht in de jaren ’90

Voor de eerste daarvan moeten we terug naar 1994. De Schreeuw van Edvard Munch wordt gestolen, rockband Nirvana speelt haar laatste concert in München en de eerste passagiers rijden door de Kanaaltunnel. Voor de vraag ‘wat kan ik lenen‘ liep je naar de bank in plaats van je tablet erbij te pakken. Het elftal van Louis van Gaal walste intussen over alles en iedereen heen, ook op bezoek bij PSV. Ronald de Boer, Edgar Davids en Clarence Seedorf zetten Ajax al binnen een kwartier op 0-3. Peter van Vossen zorgde in de tweede helft voor de 1-4.

Het vernederende rollertje van Kenneth Perez

We moeten een sprong in de tijd maken voor de volgende driepunter in de Lichtstad. Pas op 18 maart 2007 kon Ajax weer winnen in Eindhoven. Kabinet Balkenende-IV wordt beëdigd, de eerste iPhone wordt op de markt gebracht, RTL gaat alles in breedbeeld uitzenden en PSV wordt afgedroogd: 1-5. Het zaalvoetbaldoelpunt van (nu kritisch analist) Kenneth Perez, een bekeken rollertje, is tekenend voor de vernedering.

De beuk van Christian Poulsen

In 2013 treedt Paus Benedictus XIV af, is er een bomaanslag tijdens de marathon van Boston en wint Michel van Egmond de NS Publieksprijs voor het boek Gijp. Al in de eerste seconden van PSV-Ajax op 14 april zet huidig assistent-coach Christian Poulsen de toon door Ola Toivonen een beuk te verkopen: er moet gewonnen worden om kampioen te worden. Dat doet Ajax: 2-3, dankzij de winnende van Derk Boerrigter.

El Ghazi en Ricardo Kishna

Dierenpark Emmen sluit haar deuren in 2015 voor de transformatie naar Wildlands, Air France schrapt 2900 banen en in België worden op verschillende plaatsen antiterreuracties gehouden. Hoewel de multi-inzetbare Lasse Schöne en de talenten Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi Ajax drie punten bezorgen, wordt PSV dat seizoen kampioen.

Kopdoelpunt Milik

Warenhuisketen V&D gaat failliet, journalist Ebru Umar wordt in Turkije opgepakt wegens het beledigen van president Erdogan en Oekraïne wint het songfestival. Ajax wint opnieuw in Eindhoven. El Ghazi is ook nu weer belangrijk en beslist de topper na een eerder kopdoelpunt van Arkadiusz Milik. Op 28 februari nieuwe ronde, nieuwe kansen voor de herfstkampioen.

Vorige Vijf tips die je motiveren om te blijven sporten in de winter 
Volgende Hoe wordt 3D printen gebruikt in de medische industrie?