Heb je steeds meer moeite om de radio te verstaan?


radiomart

Heb je wel eens ervaren dat je rustig de radio zit te luisteren en dat opeens iemand tegen je zegt. “Kan die radio wat zachter joh!” Eigenlijk zat jij al geconcretiseerd te luisteren en had je al een beetje moeite om het volume te verstaan. Je moet focussen om alles goed mee te krijgen. En zeker als er wat meer achtergrondgeluiden zijn vind je het steeds lastiger om die radio te horen… Dit kan een teken zijn van gehoorschade. Veel mensen krijgen hier in hun leven mee te maken. Het voorkomen van gehoorschade is natuurlijk het allerbest. Daarom geven wij in dit artikel een aantal tips hoe je gehoorschade kan voorkomen of ervoor kan zorgen dat je gehoorschade niet erger wordt.

Draai die knop niet te hoog

Als eerste tip is het goed om de volumeknop niet te hoog te draaien. Als je voor lange tijd luistert naar harde muziek dan kan dit zorgen voor permanent gehoorverlies. Als je naar de radio luistert is het dus verstandig om het volume niet te hard te zetten. Wanneer je muziek via je telefoon luistert is het vaak mogelijk om een volumebegrenzer in te stellen. Je krijgt dan een waarschuwing wanneer het geluid te hard staat. Ook is het beter om muziek te beluisteren met een hoofdtelefoon in plaats van met oordoppen. Dit zorgt ervoor dat het geluid niet direct op je oren binnenkomt.

Ga niet te dicht bij de speakers staan of gebruik gehoorbescherming

Als je niet naar de radio luister maar bijvoorbeeld naar een festival gaat is het verstandig om niet te dicht bij de speakers te staan. Zo zorg je ervoor dat het geluid minder hard is en je dus minder kans hebt op gehoorschade. Een festival is wel een evenement waar de kans op gehoorschade groot is. Beperk dus de duur waarin je in het harde geluid staat of kies ervoor om gehoorbescherming te dragen.

Er zijn verschillende soorten van gehoorbescherming die je kan gebruiken. Een van de meest populaire vormen van gehoorbescherming zijn oordoppen. Deze kan je in doen en dempen het geluid. Het aantal decibel wat je hoort is dus lager, maar je hoort nog wel steeds alles om je heen. Als je bij een festival staat kan je dus nog steeds van genieten. Het gehoor is kwetsbaar zintuig wat je zeker goed moet beschermen. Er zijn dus verschillende manieren waarop je dit kan doen maar kwetsbaar gehoor beschermen is dus zeker van belang.

Ga op tijd langs bij de audicien

Tenslotte is het van belang dat je op tijd je oren laat nakijken bij de audicien. Daar kan je laten controleren of je schade hebt aan je oren. Als het nodig is kunnen er maatregelen genomen worden. Zeker als de gehoorschade vroegtijdig wordt ontdekt is het in veel gevallen nog mogelijk om een behandeling te starten. Het is ook mogelijk om een test online te doen. Schade aan je oren is heel vervelend! Zorg daarom dat je dit voorkomt zodat je de radio niet steeds harder hoeft te zetten.

Vorige Je huis renoveren is nog de enige optie in Amsterdam
Volgende Joan Marques – ”De Andere Kant”