Het belang van goede akoestiek voor muziek


Het belang van goede akoestiek voor muziek

Of je nu muziek luistert of zelf een instrument bespeelt, er is natuurlijk niets belangrijker dan een goed geluid. Wanneer je wel eens in een concertzaal bent geweest is het je vast wel eens opgevallen dat er allerlei verschillende platen tegen de muur aan zitten en vaak ook blokken aan het plafond hangen. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de akoestiek in de ruimte goed is. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je naar een concert of voorstelling gaat en enkele seconden lang het geluid hoort nagalmen wanneer dit niet de bedoeling is. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, worden en speciale elementen geplaatst die het geluid absorberen. In ons huis gaat dit natuurlijk net even anders. Toch zijn er ook thuis allerlei tips waardoor het geluid veel beter klinkt.

Zorg voor voldoende meubels

Voor wie wel eens heeft rondgelopen in een lege ruimte, zal vast kunnen beamen dat het geluid hier flink door de ruimte galmt. Hetzelfde gebeurt dus ook wanneer we muziek luisteren of zelf spelen in een kamer waar weinig tot niets staat. Doordat geluid uit trillingen bestaat en op deze manier dus geen kant op kan, zul je merken dat het door de ruimte heen blijft gaan. Door verschillende meubels te plaatsen, zul je al snel het verschil horen. Zorg er daarom dus ook altijd voor, dat wanneer je muziek gaat luisteren of zelf maken, je dit niet in een lege ruimte doet.

Gordijnen

Gordijnen absorberen trillingen als geen ander. Vooral wanneer je muziek luistert met een sterke bas of hoog stemgeluid, is het aan te raden dit te doen in een ruimte waar onder andere gordijnen aanwezig zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat het geluid een stuk beter tot z’n recht komt en ook dat de buren er geen last van hebben. Doe je dit niet, dan gaat het geluid gewoon door de steenwol isolatie platen van je muren heen. Niet zo heel erg als dit overdag gebeurt, maar je kunt je ook voorstellen dat je buren hier niet iedere dag op zitten te wachten. Mocht je de mogelijkheid niet hebben om het geluid verder te reduceren, houd er dan rekening mee dat je het overdag doet en niet in de avond.

Tot slot

Om ervoor te zorgen dat de akoestiek van een ruimte goed is, is het dus van belang dat er verschillende objecten in de ruimte aanwezig zijn, die de trillingen van het geluid kunnen onderbreken. Dit is in principe te vergelijken met de isolatie de muur, het dak of de vloer. Door het plaatsen van xps platen, houd je de kou buiten en de warmte binnen. Dit is eigenlijk hetzelfde effect als wat je hebt met muziek. Door het plaatsen van bijvoorbeeld absorberende elementen, zorg je ervoor dat de trillingen van het geluid niet kunnen ontsnappen en dus tijdig kunnen worden afgevlakt om verdere verspreiding te kunnen voorkomen. Doe je dit niet, dan zul je het geluid te lang horen galmen, waardoor de volgende noten alweer zijn te horen. Niet heel wenselijk dus.

Vorige Tips voor het kopen van een nieuwe auto
Volgende Waarom planten in huis gezond zijn?