Het Nieuwe Ajax van Amsterdammer Menno Pot


Leestip: Het Nieuwe Ajax van Amsterdammer Menno Pot

Waar het hart van vol is, daar loopt de mond van over. Én de pen, want sinds jaar en dag schrijft Ajax-fan, voetbalschrijver en muziekjournalist Menno Pot columns en boeken vol over de Amsterdamse hoofdmacht. In zijn meest recente boek Het Nieuwe Ajax: hoe een voetbalclub zichzelf opnieuw uitvond zet hij uiteen hoe de club op een positieve manier is veranderd.

Menno Pot: schrijvend fan van het eerste uur

Menno Pot is een fanatieke Ajacied. Eerder schreef hij al 101 Dingen die je moet weten over Ajax, Sporen van Ajax en de roman Vak 127. In dat laatste boek zijn hilarische en deels op waarheid beruste verhalen te lezen. Het handelt over vier vrienden die hun club immer trouw blijven, wat er ook gebeurt. Sommige passages zijn recent, andere grijpen terug naar de succesvolle jaren ’90, de tijd dat glasvezel internet nog in de kinderschoenen stond en Ajax de Champions League won. Het wordt allemaal levendig en aanstekelijk beschreven.

Social media en rapmuziek

Over internet gesproken: in Het Nieuwe Ajax prijst Pot de social media-afdeling van de club, en vooral hoe deze altijd positief voor de dag komt. Er wordt ingespeeld op de jeugd en trends van nu. In plaats van volkszangers concentreert men zich op modernere muziek, zoals die van rapper Sevn Alias, die tijdens het successeizoen 2018-2019 een hit scoorde met Ik zet Herres (op die flank als David Neres) – een ode aan zijn heldenteam. Ajax heeft een meer verbindende functie dan ooit in de stad, schrijft Pot.

Multicultureel publiek

Natuurlijk hielpen de successen van Ajax in Europa League en Champions League enorm, maar intussen zag Menno Pot het publiek ook veranderen. Waar dit vorige eeuw overwegend wit en ouder was, ziet hij nu veel jongeren van Marokkaanse, Antilliaanse en andere origine opduiken op de tribune. Sierlijke spelers als Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui droegen daar mede aan bij. Het publiek in de Johan Cruijff ArenA is een geüpdatete afspiegeling van de stadsbevolking, die altijd in beweging is en daarom op alle vlakken nieuwe rolmodellen oplevert.

Uitshirt als rode draad

Daarnaast duikt Pot natuurlijk in de recente successen in Europa. Ook het aangepaste aankoopbeleid wordt belicht, evenals de piepjonge voetballende jeugd op de pleintjes in de stad. Droegen zij eerst shirts van Ronaldo of Messi, in de lente van 2019 was er alleen nog maar het zwart met gouden uitshirt van Ajax te zien. Dit shirt loopt als een rode draad door het boek. Het Nieuwe Ajax is een mooie en vrolijke beschouwing van een in alle opzichten positief veranderde club.

Vorige Zo vier je kerst tijdens een lockdown
Volgende Vijf tips die je motiveren om te blijven sporten in de winter