Iconische reggaeband Steel Pulse naar Paradiso


steel-pulse

De reggaeband Steel Pulse komt naar Amsterdam op 4 mei in 2021. Het gezelschap werd in 1978 opgericht in Birmingham en mag tot de iconen der reggae en rootsreggae worden gerekend. In 2019 kwam het album Mass Manipulation uit, in mei 2020 zou de band optreden in Paradiso. Dit concert is dus een jaar uitgesteld.

Birmingham, 1978

Het jaar 1978 wordt in Birmingham gekenmerkt door een pokkenuitbraak. Mensen stonden in de rij voor een inenting. Er waren protesten tegen de uitbreiding van het vliegveld en Birmingham City FC speelde in de First Division. Het was in een tijd dat nog niemand van internet had gehoord. Je scoorde een ‘ot dog op straat, kocht je kleding bij C&A of Marks and Spencer. Een vakantie regelde je bij een filiaal van een reisbureau, voor een goedkope autoverzekering vulde je allerlei papieren formulieren in en muziek scoorde je bij platenwinkels, op vinyl of cassette.

Invloedrijk buiten Jamaica

Het was tegen dit grijze en grauwe decor, en dus niet op het zonnige Jamaica, dat de band Steel Pulse werd opgericht. David Hinds, Basil Gabbidon en Ronald McQueen debuteerden met hun album Handsworth Revolution en lieten hun maatschappijkritische kant van meet af aan doorklinken. Met onder andere het nummer met de weinig tot de verbeelding sprekende titel Ku Klux Klan, brak de band door en groeide uit tot één van de meest invloedrijke groepen in het genre.

Marcus Garvey en Burning Spear

In Jamaica was Marcus Garvey actief als een voorvechter van burgerrechten voor de zwarte bevolking in de Verenigde Staten. De man had vanzelfsprekend geen beschikking over Twitter om zijn boodschap te verkondigen, zoals de Black Lives Matter-beweging dat nu kan doen. Toch reikte zijn invloed tot Birmingham, waar hij, samen met die andere reggae-icoon Burning Spear, de band inspireerde voor haar strijdbare teksten en muziek. Zelfs in een optimistisch nummer als Stay wid de riddim, met het opzwepende ritme en prachtige intro, zit een zin als we have learnt to count our blessings.

Nieuw album na vijftien jaar: Mass Manipulation

In 2019 kwam Mass Manipulation uit, dat liefst 17 nummers telt. Het was dan ook al even geleden dat de band van zich liet horen. De vorige langspeler verscheen in 2004. Mass Manipulation is een warm bad voor de fan van het eerste uur, met melodieën van oude volksstammen, pakkende teksten en Afrikaanse invloeden. Ook vertrouwd: nog altijd is David Hinds met zijn indrukwekkende dreadlocks de blikvanger van de band. Op dinsdag 4 mei staan deze grootheden in poptempel Paradiso, een concert dat eigenlijk een jaar eerder plaats zou vinden.

Vorige Hoge Bomen vangen veel wind: Over het leven van jurist en onderwijzer Mr Purcy Denz
Volgende Veel bewegen, maar niet naar de sportschool, hoe doe je dat?