Je huis renoveren is nog de enige optie in Amsterdam


huis-renoveren

Niemand hoeft je meer te vertellen dat er een enorme woningnood in Amsterdam en de rest van Nederland is. Vastgoedbeleggers hebben de huizenmarkt volledig op slot gezet. De wachtlijst voor een huurhuis is enorm lang en het kan wel meer dan tien jaar duren voordat je in aan de beurt bent. De wachttijd stond in mei 2021 op dertien jaar en tien maanden. En dan is Amsterdam nog niet eens de gemeente waar je het langste moet wachten. Zo moet je in Amstelveen, Diemen, Landsmeer, Haarlemmermeer en Wormerland gemiddeld 17 jaar wachten op een huurhuis.

Daarnaast is de verhitte woningmarkt van de afgelopen jaren een thema dat hoog op de agenda van de politiek staat. Er is in Noord-Holland een enorm tekort aan woningen of appartementen. Structureel zijn er op dit ogenblik zo’n 350.000 woningen te weinig. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren alleen maar zal oplopen. Om de situatie helemaal onder controle te krijgen zullen er tot en met 2030 zo’n 1 miljoen huizen bijgebouwd moeten worden.

Renoveren

Zit je echt vast in je huidige woning, dan blijft er vaak maar één optie over en dat is renoveren of verbouwen. Heb je het budget dan is het verstandig om de hele situatie van het huis eens goed onder de loep te nemen. Heb je bijvoorbeeld een huis dat voor 1980 gebouwd is dan heb je de kans dat er nog houten vloeren in het huis zitten. Voor een besparing op je energiekosten is dan een houtenvloer isoleren een goede stap.

Procedures

Vooralsnog lijkt het er niet op dat er op korte termijn veel huizen bijgebouwd gaan worden als de vaak lange procedures ingekort worden. Deze staan de woningbouwproductie flink in de weg. Ze duurt een nieuwbouwplan van tekentafel tot realisatie vaak wel zeven jaar. Toch kunnen ook bestaande woningen verduurzaamd worden door verschillende maatregelen te nemen.

Isoleren

Nu de vriestemperaturen weer regelmatig te voelen zijn, valt het misschien ook op dat er hier en daar koude tocht door het huis gaat. Daarnaast baart bij menigeen de komende hoge gasrekening grote zorgen. Die rekening hoef je niet af te wachten voordat je besparende maatregelen kunt nemen. Ga daar vandaag nog mee aan de slag.

Een klassieke maatregel die je moet gaan bekijken, is wat betaalt je voor spouwmuurisolatie kosten. Hoewel er al bij veel huizen deze isolatie is toegepast, is het altijd belangrijk om te controleren of dit bij jouw huis ook al gebeurd is.

Inspectie

Als je toch een rondje in en om het huis aan het maken bent kijk dan wat de vloerisolatie kosten zijn en de inspectie van de cv-ketel is ook een aanrader. Het kan zijn dat na een jaar of vijftien het rendement van deze ketel lager is geworden en hij gewoon aan vervanging toe is. Ben je van plan om toch in je bestaande woonhuis te investeren overweeg dan om te switchen naar een warmtepomp ketel. Dat kan een eerste stap zijn om helemaal van het gas of te komen. Dan kun je meteen je gasfornuis vervangen door inductie of elektrisch koken. Wil je het echt goed doen laat dan een professional een isolatierapport voor je opmaken zodat je op korte termijn meteen aan de slag kunt gaan

Vorige Wat kun je nog doen met deze Corona maatregelen?
Volgende Heb je steeds meer moeite om de radio te verstaan?