Kunnen honden muziek horen?


Kunnen honden muziek horen?

We weten denk ik allemaal wel dat honden een veel beter gehoor hebben dan wij mensen. Zo kunnen honden bepaalde geluidsfrequenties die wij mensen niet kunnen horen, wel horen. Het is dus ook niet zo heel gek dat velen met ons, zich afvragen hoe dit nu eigenlijk zit met het luisteren naar muziek. Kunnen honden muziek horen en weten ze ook wat het precies is? Daarnaast is de vervolgvraag of het eventueel effect op ze heeft, mochten ze het kunnen horen en ook beleven. Dus heb jij je altijd al afgevraagd of jouw trouwe viervoeter je muzieksmaak kan waarderen? Dan zit je hier goed! Wij hebben het namelijk allemaal voor je uitgezocht.

Het gehoor van een hond

Een belangrijke eerste vraag is natuurlijk hoe het gehoor van honden eigenlijk is. Het gehoor van honden is aangepast aan hun levensstijl als jagers en roedeldieren. Ze hebben een veel breder frequentiebereik dan wij mensen. Terwijl wij doorgaans frequenties tussen 20 Hz en 20.000 Hz kunnen horen, kunnen honden geluiden opvangen tot wel 60.000 Hz. Dit stelt hen in staat om bijvoorbeeld ultrasone geluiden waar te nemen, die voor ons volledig onhoorbaar zijn. Dus reageert jouw labradoodle ergens op, terwijl jij geen idee hebt wat ze horen, dan is de kans groot dat dit alleen voor je hond te horen is en wij mensen dit niet kunnen waarnemen.

Verschil tussen tonen en geluiden

Nu we weten wat een hond wel of niet hoort, is het ook belangrijk om onderscheid te maken tussen tonen en geluiden. Dit is namelijk wel degelijk een verschil. Tonen verwijzen naar specifieke trillingen met een bepaalde frequentie, terwijl geluiden meerdere tonen combineren waarbij je dus moet denken aan muziek. Als we kijken naar het vermogen dat honden hebben, dan zien we dat ze deze tonen perfect kunnen herkennen. Sterker nog, ze zijn zelfs in staat om verschillende tonen die heel dicht bij elkaar liggen, te onderscheiden. Dit maakt het dat een hond dus ook perfect verschillende blaffende honden van elkaar kan onderscheiden, waar wij mensen vaak denken dat dit allemaal hetzelfde klinkt.

Honden en muziek

Nu je precies weet hoe het gehoor van een hond werkt en welke tonen en geluiden ze wel of niet kunnen horen, is het nu tijd om antwoord te geven op de vraag of honden ook muziek kunnen horen. Het antwoord op deze vraag is volmondig ja! Honden kunnen muziek horen. Sterker nog, ze reageren er ook op. Hoe dit werkt, vertellen we je nu.

Het effect van muziek op je hond

Muziek heeft een enorm positief effect op je hond. Vooral wanneer je hond angstig of gestrest is, kan de juiste muziek helpen je vriend te kalmeren. Dus stel dat je een shiba inu pup hebt en deze is angstig tijdens bijvoorbeeld oud en nieuw of wanneer het buiten flink onweert, dan kan rustgevende muziek helpen je hond weer tot kalmte te manen. We kunnen dus wel stellen dat honden wel degelijk muziek kunnen horen en sterker nog, het ook een positieve uitwerking heeft op ze.

Vorige De populairste steden van Zuid-Italië
Volgende Must-do’s voor je trip naar Lyon