Starten met hardlopen? Hierbij vijf tips! 


Hardlopen kan heerlijk zijn. Het neemt je stress weg, je hoofd wordt lekker leeg en bovendien is het goed voor je conditie. Maar al het begin is moeilijk. Waarschijnlijk denk je de eerste keer dat het je nooit gaat lukken om vijf kilometer achter elkaar hard te rennen. Geeft het niet te snel op en lees eerst deze vijf tips voordat je gaat beginnen.

 1. Koop goede hardloopschoenen

  Wanneer je op zoek gaat naar hardloopschoenen zul je merken dat die flink duur zijn. Een paar hardloopschoenen kosten al snel honderd euro. En je weet niet eens of hardlopen wel iets voor jou is. Toch moet je niet twijfelen en investeren in goede schoenen. Het scheelt je heel wat spierpijn. Hardloopschoenen zijn echt gemaakt voor hardlopen en daarom zitten ze een stuk comfortabeler. Kom je er zelf niet uit? Ga dan naar een speciale hardloopwinkel en koop dan meteen naadloze sokken. Dat zijn sokken waarmee je minder kans hebt op blaren.

 2. Begin met een realistisch schema

  Zelf weet je het beste hoe het met je conditie zit. De meesten lukt het niet om in een keer een aantal kilometer achter elkaar aan hard te lopen. Haal je laptop uit je laptoptas 17 inch en zoek op Internet naar een schema waarvan je denkt dat het bij je past. Wees daarbij eerlijk en begin niet te ambitieus. Het is beter om rustig aan te beginnen, want anders is de lol er snel af. Begin twee keer in de week met een korte training en bouw de intensiteit langzaam op. Dat is om te beginnen echt voldoende. Hou in je achterhoofd dat je minstens een half jaar nodig hebt om dertig minuten zonder pauze achter elkaar te kunnen hardlopen.

 3. Warm je spieren op

  Wanneer je gaat hardlopen moet je niet vergeten om je spieren op te warmen. Wanneer je dat niet doet heb je grote kans op blessures. Wat je kan doen is voor het hardlopen vijf minuten wandelen op een stevig tempo. Na het hardlopen is het verstandig om hetzelfde te doen. De zogenaamde cooling-down. Op deze manier laat je je lichaam bijkomen. Heb je toch een blessure? Bij beginners komen klachten aan het scheenbeen en aan de enkel vaak voor. Neem wat meer rust tussen de trainingen.

 4. Ga niet te snel van start

  Bij beginners zie je vaak dat ze te hard van start gaan, matig je tempo en maak je niet druk over je snelheid. Tip: je moet in staat zijn om nog een gesprek te kunnen voeren met een persoon naast je. Lukt dat niet en raak je buiten adem? Dan is dat een teken dat je te snel loopt. Op een langzaam tempo lopen is net zo gezond als snel hardlopen. Loop niet iedere dag, maar plan rustdagen in. Deze dagen heeft je lichaam nodig om te herstellen. Het voorkomt blessures.

 5. Beloon jezelf!

  Hou je prestaties bij en wees trots op jezelf. Ken je anderen die ook zijn begonnen met hardlopen deel dan jullie ervaringen met elkaar. Door bij te houden hoe ver je hebt gerend en in welke tijd zie je in een oogopslag hoe het zit met je vorderingen. Heb je een bepaald doel gehaald? Beloon jezelf. Koop bijvoorbeeld de Ted baker tas of crossbody tas die al tijden op je verlanglijstje staat. Of kijk een film met iets lekkers erbij. Op die manier hou je het sporten beter vol, want zeker in het begin kan hardlopen niet fijn aanvoelen. En zelfs wanneer het makkelijker wordt heb je niet altijd zin om hardlopen. Vandaar dat het best goed is om jezelf af en toe een schouderklopje te geven.

Vorige Surinaamse folklore
Volgende Vier albums die je mag verwachten in 2021