Wat is RSS?
Bob den Otter schrijft op naarvoren.nl in een artikel over RSS: “Volgens sommigen staat RSS voor ‘Really Simple Syndication’ en het is dus een formaat om content te syndiceren. Als je nog niet wist wat RSS inhield, zegt dat je nog niets, maar waar het op neer komt is dit: door de manier waarop een RSS-document is opgebouwd biedt het de mogelijkheid om de content (de inhoud of ‘platte tekst’) van een website aan te bieden op een gestandaardiseerde manier.
Door dit gestandaardiseerde formaat kunnen andere websites of stukken software dit formaat eenvoudig inlezen en daar de benodigde informatie uit halen om die opnieuw te kunnen weergeven. Hierdoor is RSS dus uitermate geschikt voor sites die vaak updaten, en daarbij hun content presenteren in afzonderlijke stukken of artikelen.
De typen sites die het meest van RSS gebruik maken zijn dan ook nieuwssites en weblogs…”
Bron: https://www.emerce.nl/over-emerce/rss-feeds
Waarom RSS feeds?
Onze website maakt voor een groot deel gebruik van RSS-feeds. De feeds die wij 1:1 doorzetten bevat een foto, de titel van de link en korte samenvatting van het artikel en de naam van de auteur zoals deze in de feeds worden meegegeven. Direct onder het artikel vindt men een directe koppeling naar de bronpagina dat toegankelijk is door op de “Read more” link te klikken. We doen juist ons best om bezoekers naar de bronblog door te sturen.
Waarvoor is voor deze opzet gekozen? In de praktijk betekent dit dat men niet dagelijks 30 blogs af hoeft te lopen om te kijken of er wat nieuws op staat. Op onze pagina staan de blogs met nieuwe posts namelijk handig bovenaan. De content via de RSS feeds gevonden. Dat is een publieke code versie van je blogposts. Die heeft een blog automatisch, daar hoef je niets voor te doen. RSS staat voor ‘Really Simple Syndication’.
We hebben begrepen dat zolang teruggelinkt wordt naar de originele pagina (waar deze vandaan kwam) en de naam van de auteur vermeld wordt we niet in overtreding zijn. Het probleem dat sommige auteurs hebben, is dat het hele artikel op hun pagina publiceren. De meeste bedrijven willen gewoon de link terug naar hun pagina. Wij volgen de richtlijnen voor “redelijk gebruik”.
RSS-feed op summary
Het beste wat je kunt doen is je RSS feed zo instellen dat alleen de inleiding van je blogs in je RSS feed getoond worden, zodat mensen moeten doorklikken naar jouw website om het geheel te kunnen lezen. Door je feed op samenvatting te zetten, verschijnt in de RSS-reader alleen het eerste deel van je blogpost. – Lees hier verder: https://www.charlotteslaw.nl/mag-rss-feed-herpubliceren/
© Charlotte’s Law
Take down verzoek
Je kunt hier een verzoek indienen om de gepubliceerde feeds te verwijderen.